SOMALİ CUMHURBAŞKANI’NIN OĞLUNA 27 BİN 300 LİRA CEZA
FATİH’te motosikletli kuryeye çarpıp ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 2 yıl 6 hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezası para cezasına çevrildi. Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’a 27 bin 300 lira para cezası verilirken, ehliyetinin de 6 ay süreyle geri alınmasına karar verildi. Göçer’in babasının avukatı Metin Göçer, karara itiraz edeceklerini belirtirken, Kurye Hakları Derneği Lideri Mesut Çeki, “Karşı taraf yüzde 75’lik bir paya sahipken bir motorlu kuryenin canı 27 bin TL olamaz” diyerek tepki gösterdi. arıza.”
İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık Muhammed Hassan Şeyh Mahmud katılmazken, avukatları katıldı. Soruşturma aşamasında şikayetini geri çeken Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer ve avukatı İyaz Çimen duruşmaya katılmadı. Merhum Yunus Emre Göçer’in babası Metin Göçer’in avukatı da duruşmaya “müşteki” olarak katıldı. Duruşmayı Göçer’in motosikletli kurye arkadaşları da takip etti.
EŞİ FERAGAT DİLEKÇESİ SUNDU
Hakim, sanığın duruşma ortasında hazır bulunduğunu ve savunmasının alındığını belirtti. Ayrıca müşteki Öznur Göçer’in avukatı İyaz Çimen’in 27 Aralık tarihli dilekçesiyle dava ve şikayet hakkından feragat ettiği de tutanaklarda kaydedildi.
BABA AVUKATI ÜZERİNDEN ŞİKAYETÇİ OLDU
Baba Metin Göçer’in avukatı Tuğba Aydın, müvekkilinin Yunus Emre Göçer’in babası olduğunu belirterek, davaya katılma talebinde bulunduklarını, suç duyurusunda bulunduklarını ve sanığın cezalandırılmasını talep etti. Avukat Aydın, araştırılmasını istedikleri bir husus olup olmadığı yönündeki soruya ise “Hayır, dosya tamamlandı” yanıtını verdi. Sanık avukatları da bunun araştırılmasını istedikleri bir konu olmadığını belirtti.
SAVCI SAVUNUN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ
Duruşma savcısı, esasa ilişkin mütalaasında, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi Başkanlığı raporlarına göre sanığın birincil, merhum Yunus Emre Göçer’in ise ikincil kusurlu olduğunu belirterek, sanığın ağır ceza ile cezalandırılmasını istedi. “Taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası.
SANIK AVUKATI: “YARALARIN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ÇABA GÖSTERİLDİ”
Mütalaa üzerine söz alan sanık Mohamud’un avukatı Şeyda Yıldırım, “Sonuçları itibarıyla oldukça üzücü olan bu olay sadece bir kazadır. Müvekkil olaydan sonra durumu paylaşmaya çalıştı. Şikayetçi tarafın acısını mümkün olduğu kadar çok hissettik ve yaraların sarılması için her türlü çabayı gösterdik. Bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyoruz.” Gerisini mahkemenin takdirine bırakıyor ve lehteki hükümlerin uygulanmasını talep ediyoruz” dedi.
PİŞMANLIĞI DİKKATE ALINARAK HAPİS CEZASI PARAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Mahkeme kısa bir aradan sonra kararını açıkladı. Mahkeme, sanığın cezasını “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 3 yıl hapis cezasına indirirken, sanığın sosyal geçmişi, eylem sonrası davranışları dikkate alınarak ceza 2 yıl 6 aya indirildi. ve duruşma sırasında ve cezanın geleceği üzerindeki etkisi. Sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlık ve suçun niteliği dikkate alınarak hapis cezasını 27 bin 300 lira para cezasına çevirdi. Mahkeme bu paranın 10 eşit taksitte ödenmesine karar vererek, Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından verilen ehliyetin 6 ay süreyle geri alınmasına karar verdi. Mahkeme, karar kesinleştikten sonra emaneti Yunus Emre Göçer’e ait olan siyah miğferin mirasçılarına teslim edilmesine karar verdi. Kararın temyize açık olduğu da belirtildi.
“İTİRAZ EDECEĞİZ”
Yunus Emre Göçer’in babası Metin Göçer’in avukatı Tuğba Aydın, karara itiraz edeceklerini söyledi. Göçer’in kurye arkadaşlarından Mesut Çeki, İstanbul Adliyesi önündeki meydanda basın açıklaması yaptı.
“DİĞER TARAF YÜZDE 75 BAŞARISIZ OLDUĞUNDA BİR MOTORCURİYECİNİN HAYATI 27 BİN TL OLAMAZ”
Kurye Hakları Derneği Lideri Mesut Ceki, “Uzun zamandır bu mahkemeyi bekliyorduk. Bütün basın süreci biliyor, şaşkınlıkla izledik. Çünkü savcılık kendi kanaatine göre suçun yüzde 75’ini savcıya verdi.” Karşı taraf, şoförü Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluna verdi. O da asıl kusurun kendisinde olduğunu söyledi. Yunus Emre’nin ayna muayenesinde de gerekli özeni göstermedi.” Göstermediği için bilirkişi raporuna göre yüzde 25 oranında ikincil kusur olduğunu söyledi. Karar verildi. Ancak karar verilmeden önce şu durum yaşandı. Yunus Emre Göçer’in babasının temsilcisi ise şikayette bulunduğunu söyledi. Aile üyelerinden biri onun cezalandırılmasını istedi. Ve karar 3 yıl hapis, adam öldürme ve adam öldürmeydi. “Çeşitli indirimlerle bu 2 yıl 6 aya indirildi. Ama şunu biliyorum. Karşı taraf yüzde 75 kusurluyken bir motosikletli kuryenin canı 27 bin TL olamaz” dedi.
Geçtiğimiz yıl trafik kazalarında 68 motosiklet sürücüsünün hayatını kaybettiğini belirten Çeki, “Yani ölümümden yüzde 75 sorumlu olacak bir kişi ama 27 bin lira tasarruf etmiş olacak. Bir gün bile hapis yatmayacak.”
İDDİAAT
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 30 Kasım 2023 tarihinde Yunus Emre Göçer yönetimindeki 16 AFL 804 plakalı aracın, seyir halindeki 06 CD 4581 plakalı araçla çarpıştığı belirtildi. Sanık Muhammed Hassan Şeyh Mahmud, Aksaray Kennedy Caddesi istikametinde ve Göçer ise ağır yaralandı. Hastaneye kaldırıldığı ve bir hafta sonra 6 Aralık’ta hayatını kaybettiği belirtildi. Mohamud, yaptığı açıklamada olayda kendisinin kusurunun olmadığını, olayın motosiklet sürücüsünün dönüşü olmayan yola dönmeye çalışması nedeniyle meydana geldiğini söyledi. Sanığın alkol almadığı, kazada hayatını kaybeden Göçer’in kanında alkol veya uyuşturucu maddeye rastlanmadığı belirtildi. Kaza tutanağında Yunus Emre Göçer’in kaza sırasında 2918 sayılı Kanuna göre şerit değiştirme maddesini ihlal ettiği belirtilen iddianamede, 7 Aralık’ta alınan bilirkişi raporunda Göçer’in kusurunun olmadığı, davalının esasen kusurlu olduğunu ifade etmiştir. Bilirkişi raporu ile kaza tutanağı arasındaki çelişkinin giderilmesi için Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği belirtilirken, ATK Trafik İhtisas Dairesi Başkanlığı’nın 15 Aralık tarihli raporunda sanığın esas kusurlu olduğu, Göçer’in ise kusurlu olduğu belirtildi. ikinci derecede kusurluydu. Dosyaya eklenen görüntülere dayanılarak yeni rapor istenmesi üzerine hazırlanan ATK Trafik İhtisas Dairesi Başkanlığı’nın 19 Aralık tarihli raporunda, sanığın birincil kusurlu, Göçer’in ise ikincil kusurlu olduğunun belirtildiği belirtildi. İddianamede, müşteki Öznur Göçer’in 13-15 Aralık’ta alınan ifadesinde şikayetçi olduğu, 20 Aralık’taki ifadesinde ise “şu aşamada herhangi bir şikayetinin bulunmadığını” belirttiği iddianamede yer aldı. Mahmud hakkında “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi.
SOMALİ CUMHURBAŞKANI TAZİYE DUYDU
Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Mohamed Parıltı, 18 Aralık’ta Göçer ailesinin avukatı İyaz Çimen’in ofisini ziyaret etti. Somali Bakanı aracılığıyla telefon eden Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, taziyelerini iletti.
DURUŞMADAN 4 GÜN ÖNCE ADLİYEYE GETİRİLİP İfade Verdi
Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, duruşmaya 4 gün kala 12 Ocak’ta Türkiye’ye geldikten sonra hazır olarak mahkemeye çıkarıldı. Söz alan Mohamud, “Olay tarihinde 06 CD 4581 plakalı aracı kullanıyordum, Avrasya tünelinden çıktım, aracı 5-10 dakika kadar sürdüm, orada bir trafik kazası meydana geldi. Önümde hızlı bir motosiklet vardı, bu motosiklet bir anda durup sağa döndü, frene bastığım halde çarpışmayı önleyemedim.” “Bu sırada yaklaşık 55 km hızla gidiyordum, öndeki motosikletin gittiğini gördüm ancak motosiklet aniden durup döndüğünden bu durumu beklemediğim için kazayı önleyemedim” dedi. . Sanık Mohamud, “Motosiklet sürücüsünün kaskı yoktu” dedi. Hakimin usul gereği hükmün açıklanmasının ertelenmesini kabul edip etmediğini sorması üzerine sanık, hükmün uygulanmasını talep etti. İfadesinin ardından sanık hakkındaki yakalama kararı geri çekildi, yurt dışı yasağı kaldırıldı ve sanığın duruşmalardan muaf tutulmasına karar verildi.